תוכן עניינים של העבודה:
מבוא 3
פרק א’- השתלשלות החינוך בעם ישראל: 4
מאפייני הלימוד היהודי מסורתי: 5
ביקורת חיובית: 6
חסרונות: 7
פרק ב’- חינוך בעולם המערבי 7
מאפייני בית הספר: 9
חסרונות: 9
יתרונות: 12
לסיכום 13
פרק ג’- חיפוש אחר הצלחות של בתי ספר ושיטות חינוך: 14
חינוך ביתי- 14
בתי ספר דמוקרטיים- 15
למידה דיאלוגית- 16
1. למידה בית מדרשית- 17
2. לימוד בחברותות- 18
מה הופך מערכות חינוך טובות לכאלה? 19
סיכום ומסקנות 21
רשימה ביבליוגרפית 22
מקורות: 22
מאמרים ומחקרים: 22
מבוא
בעבודה אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולברר את סוגיית בתי הספר כיום.
ממקומות שונים, ואפילו מתוך המערכת עצמה ניתן לשמוע ביקורת רבה בנוגע לבית הספר. בתחילת שנה א’ פגשתי בקורס שכל עניינו היה להסביר את מגרעותיו של בית הספר, ואת הבעיות שבהתנהלות הזו.
כסטודנטית לחינוך שעתידה להיות חלק מהמערכת הזו, ברצוני לברר ולאמת את השמועות. כיצד בית הספר מתנהל, מה ההשפעה של זה על התלמידים וכיצד נכון לחנך את תלמידינו בתוך המערכת הזאת. מה הוא בית ספר טוב, מה חסרונות בית הספר כיום ועוד שאלות מעין אלה. לברר האם נכונות השמועות, ואם כן, מה מקומי בתוך המערכת הזו? האם יש לי אפשרות להתנהל אחרת? אם דרך החינוך שבית הספר מתווה לא טובה ולא מועילה, אז מה כן? מה הדרך הנכונה לחנך וללמד? בכלל ובמיוחד במציאות הקיימת כיום.
מתוך אמונה שהתורה היא בסיס חיינו אנסה לחזור קודם כל לשורשים, מתוך מחשבה, ששם ככל הנראה דרך החינוך הטובה ביותר, אם נעמיק שם ונחזור לעצמנו בעצם נגלה כיצד נכון לנהל את החינוך גם כיום. לכן בפרק הראשון עיקר המחקר הוא על שיטת החינוך כפי שהיא מופיעה במקורות היהודיים. אתחקה על כך החל מפסוקי התורה שמצווים את האב על חינוך בנו ועד לגמרא ולשיטת החינוך הישיבתית בדורנו. כמובן שגם בשיטה זו ניתן לפגוש חסרונות למול יתרונות.
לאחר מכן אנסה לברר בפרק השני כיצד בכלל הגענו למתכונת הנוכחית של בתי הספר. עם כל הביקורת שיש על בית הספר, איך הוא התעצב למתכונתו הנוכחית. מה היו המטרות בהקמת בית הספר הראשון, בעצם המוסד שנקרא בית ספר. וכיצד התגלגלה מערכת החינוך בעולם הכללי עד שהגיע למתכונת בית הספר כפי שאנחנו מכירים אותה כיום.
בפרק השלישי אברר – אז מה כן? מה הן שיטות החינוך החדשניות של היום, מה הם בתי הספר האידיאליים וכיצד ניתן להגיע אליהם. כמובן שלא אגע בכל שיטות החינוך שקיימות כיום, הן רבות מיני ים, כמעט כל קבוצת מורים \ הורים\ אנשים שרואים את עצמם כמחנכים מגדירים דרך חינוך אחרת ומגדירים זאת כ”שיטת חינוך”, אנסה לגעת באלו המוכרות לי כרווחות יחסית.
המחשבה הייתה שהפרק הראשון והפרק השלישי ייפגשו. ששיטות החינוך החדשניות של ימינו מופיעות כבר במקורותינו, ושהדרך שהמחקרים מראים שנכון ללמד כיום זה הדרך שהציגה לנו התורה כבר מלפני אלפי שנים.
מילות מפתח | המהר"ל, חינוך, חינוך ביתי, חינוך דמוקרטי, חינוך יהודי, למידה בית מדרשית, מורים, מערכת החינוך |
מקצוע/ות | חינוך, יהדות |
מספר מילים | 7544 |
מספר מקורות | 53 |
שנת הגשה | 2020 |