עבודה איכותנית העוסקת בצורה מעניינת בשוני במנהיגות בין נשים לגברים. מס' עמודים: 42 ציון: 90

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , , , , ,
שנת הגשה 2004
מספר מילים 13264
מספר מקורות 30

תקציר העבודה

א. מבוא
עד לפני כמה עשרות בודדות של שנים נראה היו תמוה כי ידורו בכפיפה אחת שני נושאים כמו נשים ומנהיגות. אולם, התמורות של המאה ה-20 ובייחוד של השנים האחרונות שבהם, הובילו לשינוי משמעותי בתפיסה זו, והיום יותר מתמיד נראה כי יהיה לגיטימי לצפות כי אישה תנהל חברה, אולם עדיין נראה זה תמוה כי הלה תעמוד בראשה של מדינה.
העשורים האחרונים ידעו תהפוכות מחשבתיות ותפיסתיות רבות שעוגנו במאבקים ציבוריים ובקול זעקה של אוכלוסיות וקבוצות שבמשך שנים, בשם אידאולוגיות כאלו ואחרות, נדחקו לשוליה של החברה, של הקונסנזוס ושל העשייה החברתית והפוליטית. נשים, כמו מיעוטים אתניים אחרים, במשך מאות בשנים נחשבו ל"אחר". על מהות היחסים בין גברים ונשים בתקופתנו אנו ובתקופות אחרות ניתן ללמוד מן השיח הפמניסטי העושה שימוש רב המונח מיגדר. מיגדר, הבנייה חברתית של תפקידי מין, מהווה פרמטר מהותי בעיניהן של הפמניסטיות כמי שמסוגל להבנות את החברה מבחינה מעמדית ומסוגל ליצור אישיוויון ניכר.
 Mackinnon ( 1989) ופמניסטיות אחרות סוברות כי למעשה כל השתייכות לקבוצת זהות מסוימת הינה משמעותית בנושא אי השיוויון החברתי. בעיית אי השיויון כשלעצמה, משקפת את המאבק על הכוח והשליטה וכמו גם את היחסים שבין בעליו והכפיפים לו, בעלי הכוח בחברה זו, שזכתה לכינוי – פטריארכית, הם המין הגברי בעוד שהנשים הן הכפיפות לו ולמחזיקים בו. המין הגברי ממסד את כוחו ושליטתו בחברה דרך מערכות לשוניות, תרבותיות ואחרות ומדיר את המין הנשי ממרכז השליטה דרך תהליך של רציונליזציה המתיימרת להסביר "מדעית או "ביולוגית" את נחיתותן, תוך שימוש באידאלוגיות שונות.  המין הגברי יוצר הגמוניה תרבותית הכופה עצמה על המין הנשי המתויג כ"אחר". תופעה זו היא אוניברסלית על ציר של רוחב (בין תרבותי) וציר של אורך (לאורך זמן). החברה המודרנית, המתיימרת להיות זו שהשילה מעליה את האמונות הקדומות בהן החזיקו אנשי ימי הביניים והונחו על ידם, למעשה משמרת את אותן דעות ועמדות אולם עוטפת אותן במסווה. ההפלייה על רקע מיני וההבנייה החברתית הדיפרנציאלית של המינים מתקיימת גם בימינו אנו.
הבדלים בין גברים ונשים כרוכים בתפיסה משמעותית שונה לגבי מידת המסוגלות של כל אחד מהמינים לבצע סוגים שונים של תפקידים. מנהיגות וניהול, הם אולי הזירות המרכזיות עליהם ניטש המאבק בין גברים ונשים. העבודה שלפנינו מבקשת לבחון נשים וגברים בעולם המנהיגות, לא מבחינת המסוגלות, אלא מבחינת האופי והסגנון הייחודי לכל אחד מהם.
הכבירה לעשות התקופה הפוסט מודרנית בטשטשה הגדרות והכרעות חד משמעיות, ולכן לא נראה כי ניתן לומר על סוג מנהיגות אחד, או על בעל מין מסוים כמתאימים לעולם המנהיגות בעוד השני אינו. אי לכך, מטרתינו תהיה לתאר כיצד נשים וגברים מנהלים ומנהיגים את הכפיפים להם ולעמוד על טיב השוני או הדמיון ביניהם.