מדיניות הרווחה בישראל

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , , , , , , , , ,
שנת הגשה 2003
מספר מילים 2034
מספר מקורות 5

תקציר העבודה

  שם העבודה: מדיניות הרווחה בישראל- אירועים ותהליכים קריטיים. היא הוגשה במסגרת הקורס "החברה הישראלית" ,   העבודה כוללת:
1. מבוא.
2. קריטריונים- מה היא מדיניות רווחה.
3. סקירה היסטורית מקום המדינה ועד היום.
4. ניתוח הגורמים המשפיעים על מדיניות הרווחה: כלכלה, אידיאולוגיות שונות, המערכת הפוליטית, יסודות פרוגרמטיים, יחסים בין- אירגוניים, חוסר אמון הציבור ותרומתם של אישים וקבוצות 5. סיכום.
6.
ביבליוגרפיה: 5 פריטים. כולם עדכניים 1992 ומעלה.
9.
סה"כ עמודים: 10.
    מבוא
על פי חביב (1999), כאשר בוחנים את מדיניות הרווחה הישראלית חייבים לשאול מה הם קודם כל עקרונות המפתח של מדינת הרווחה, ומה הם הקריטריונים שבעזרתם יש להעריך ולנתח את התפתחותה.
הוא מציין 3 קריטריונים עיקריים:
מחויבות למטרות חברתיות של הבטחת נגישות מינימלית למשאבים ולקידום שוויון, שוויון הזדמנויות וצדק אופקי.
אמונה, שהחברה צריכה להתערב במידה שבה הפרטים מבטחים את עצמם מפני סיכונים חברתיים.
שימת דגש על חשיבותם של השירותים החברתיים בסל הצריכה החברתית ועל התפקיד אשר החלטות ציבוריות ממלאות בהשפעה על רמת ההוצאות על מצרכים אלה.
אם כן, מדינת רווחה היא זו המבטיחה סטנדרטים מינימליים של הכנסה, תזונה, בריאות דיור וחינוך, המוגנים על ידי הממשלה ומובטחים לכל אזרח כזכות פוליטית ולא כצדקה (הרצוג, 1997). לא ניתן לומר שמדינת ישראל, מאז ועד היום, עמדה ועומדת בשלושת הקריטריונים. אף נתקשה להצביע על קו ישר, העובר כחוט השני בין כל התקופות והמאורעות. הגדרת מדינת ישראל כמדינת רווחה איננה הגדרה סטטית או תיאורטית, היא איננה ערך מוסכם על כולם ואיננה בהכרח הפתרון הנכון לבעיותיה של החברה הישראלית. בכל יום משתנה מדינת ישראל בתחום כזה או אחר. אירועים מתרחשים בה לרוב.
אירועים מתחומים שונים כגון: כלכלה, פוליטיקה, מצב ביטחוני, אידיאולוגיות וכו'.
לאחר יותר מחמישים שנה לקיומה של מדינת ישראל, אנסה לבחון ולהניח את האצבע על האירועים והתהליכים הקריטיים שהתרחשו לאורך השנים ושינו את פני הרווחה בישראל.