אלטלנה

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח
שנת הגשה 2002
מספר מילים 2709
מספר מקורות 7

תקציר העבודה

אלטלנה עבודה במוגשת במסגרת הקורס פרקים נבחרים בהיסטוריה פוליטית של ישראל תוכן עניינים

2 מבוא

3 -5
פרק ראשון
6 -7
פרק שני
8 -9
פרק שלישי
1 0 סיכום
1 1
רשימת מקורות מבוא
פרשת אלטלנה התרחשה במהלך ההפוגה הראשונה של מלחמת העצמאות, סמוך להקמת מדינת ישראל. אותה תקופה אופיינה כמשבר ביטחוני חריף של היישוב היהודי, שהיה לחוץ בכל גבולותיו על-ידי צבאות ערב. מלבד המתח שעורר מצב בסיסי זה, היה במדינת ישראל מחסור חמור בלוחמים וכלי נשק (בייחוד בחזית ירושלים, שבאותה עת טרם נחשבה חלק ממדינת ישראל), וקושי לייבאם מחמת החרם הבינלאומי (אמברגו) שהוטל על ידי מועצת הביטחון של האו"ם.
מימון, איוש וציוד האונייה נעשה לפני ההסכם לפירוק האצ"ל ואילו הגעת האונייה לארץ הייתה לאחר ההסכם שנחתם ב-1 ביוני, עם זאת האצ"ל הודיע לבן-גוריון על כוונת שיגור האוניה. ההסכם השאיר כוח אצ"ל מיוחד בירושלים בשם "הגדוד הירושלמי", ויחידות אצ"ל אחרות שהוכפפו לצה"ל (בחטיבה 7, 8 ו-18). הסכם זה נחתם על רקע שאיפתו של ראש הממשלה דאז, דוד בן גוריון, להשתית את מדינת ישראל על ממלכתיות, ולצמצם את הפיצול בין זרמי הציונות. בהתאם לגישה זו צורפו ההגנה הלח"י והאצ"ל לצה"ל, בכוונה לאחד את הכוח העברי הלוחם תחת מסגרת אחת.
לתהליך זה הייתה משמעות עמוקה עבור היישוב היהודי, שכן החלוקה בין הכוחות הלוחמים השונים הייתה מעוגנת בהתפלגות תרבותית בין תנועות ערכיות שונות. תנועות אלו שאפו לשמר את עצמאותן, כנגד מהלכיו של בן גוריון ליצור מערכת ממלכתית, אשר אין לערער על מעמדה. דינמיקה זו, בין נטיית הממשלה לריכוזיות, ונטיית התנועות לעצמאות, היוותה מצע נוח לעימותים סביב נושא זה, אשר "פרשת אלטלנה" היוותה את שיאם.