מגילת העצמאות – האמת ההיסטורית והמיתוס

מקצוע
מילות מפתח , , , ,
שנת הגשה 2008
מספר מילים 6415

תקציר העבודה

מגילת העצמאות – האמת ההיסטורית והמיתוס רקע היסטורי:
מגילת (הכרזת) העצמאות הוכרזה עם הקמתה של מדינת ישראל ב-ה' באייר תש"ח. המגילה היא למעשה מסמך יסוד לקיומה של מדינת ישראל והיא הוכרזה על בסיס דמותו הדתית של העם היהודי, הזכות ההיסטורית של העם היהודי על מדינת ישראל, על בסיס האסון שנגרם ליהודים במלחמת העולם השנייה (השואה), על בסיס זכותם המוסרית של היהודים על הארץ, על בסיס זכותו של כל לאום לעמוד ברשות עצמו במדינה ריבונית ועל בסיס הכרה בינלאומית בהצהרת בלפור.
הכרזה:
הכרה, רשמי יותר, פרסום, תהודה ותעודה רשמית.
מגילה:
כתובה על קלף, רשמית ופורמלית.
חשיבותה של המגילה:
המגילה מודיעה על הקמתה של מדינת ישראל וקובעת את עצמאותה עם במדינתו. המגילה קובעת את הצורך בניסוח חוקה כתובה שתהווה בסיס להקמת הרשויות הנבחרות של המדינה. המגילה מגדירה את אופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית וכן את אופייה כמדינה דמוקרטית. המגילה נותנת ביטוי ל"אני מאמין" של העם היהודי במדינתו והיא משמשת מסמך אשר מנחה את רשויות השלטון בפעולתן. חוקים רבים בישראל נתקבלו בהשראת העקרונות המופיעים במגילה. אמנת כנרת היא אמנה שנוצרה על ידי הפורום לאחריות לאומית בשנת
2 001 ונועדה להסדיר את היחסים בין הקבוצות השונות בחברה היהודית בישראל (ימין ושמאל, דתיים וחילונים) על בסיס עקרונות מאחדים משותפים.
רקע:
בפברואר 2001 החלה להתגבש, ביוזמתו של ישראל הראל ובחסות מרכז יצחק רבין לחקר ישראל, קבוצה המונה שישים אישים יהודיים-ישראליים בהם סופרים, אנשי צבא, פוליטיקאים, עיתונאים ואנשי ציבור מכל זירות העשייה ומכל קצוות הקשת הפוליטית. הפורום כלל קשת רחבה של אישים, החל מ'שלום עכשיו' (יולי תמיר ואלכס יעקובסון) ועד לימין הדתי (אפי איתם); ממנהיג התנועה ליהדות מתקדמת, אורי רגב, ועד לראש עיריית בני ברק, מרדכי קרליץ. בראש הקבוצה עמד האלוף במיל' עוזי דיין.
בחודש יולי 2001 נפגשו שמונה מחברי הקבוצה בטבריה, לחופה של הכנרת, שם ניסחו אמנה בת עשרה סעיפים המביאה לידי ביטוי את העקרונות המשותפים והמוסכמים על כלל המשתתפים.
האמנה, שכונתה בפי הכותבים אמנת כנרת, אושררה באוקטובר 2001 על ידי מליאת הפורום.
החותמים על אמנת כינרת מבטאים באופן ברור ומובהק את המיתוס במגילת העצמאות. ניתן להבין לרוחם של החותמים על "אמנת כינרת". כנראה הם מרוצים במשטר שיש בו שני סוגים של אזרחים;  כנראה הם מרוצים משפעת החוקים, התקנות, הצווים וההוראות המפלים בין ישראלים יהודים ובין ישראלים לא יהודים; הם מרוצים גם ממתן מיידי של אזרחות מסוג א' – כולל זכות בחירה וזכות היבחרות – לכל יהודי זר שהגיע לישראל (כגון פלאטו-שרון או מאיר כהנא) – אבל אל יסלפו את מגילת העצמאות הטהורה, העשויה להאיר לנו שוב את הדרך שסטינו ממנה.
תוכן מגילת העצמאות – האמת ההיסטורית -…3-9
המיתוס 10-15
ביבליוגרפיה –..16
נספח: אמנת כנרת .17-19