הקטנת פערי המידע לאור המעבר לתקינה הבינ"ל

מקצוע
מילות מפתח , , ,
שנת הגשה 2008
מספר מקורות 17

תקציר העבודה

החוג לכלכלה וחשבונאות תוכן עניינים
1. הקדמה . 3
2 . סקירה ספרותית … 4
2 .1 נדל"ן להשקעה 5
2 .2 התחייבויות תלויות -… 5
2 .3 מכשירים פיננסיים: הכרה ומדידה … 5
2 .4 רכוש קבוע – 6
2 .5 מאמרו של ג'ורג' אקרלוף 6
3 . שיטת המחקר -. 8
4 . מדגם … 8
5. ממצאים 9
6 . דיון – 11
7. סיכום . 15
8 . ביבליוגרפיה -.. 17
9. נספחים – אינם,צריך להוריד מהאתר לני"ע — 18

1 . הקדמה המערכת החוקית בישראל מחייבת את כלל החברות בעריכת דוחות כספיים בהתאם לכללי חשבונאות מקובלים עם זאת אחריות חובת הדיווח של חברות ציבוריות גדולה לאין ערוך  מזו של חברות פרטיות. ההבדל המשמעותי ביותר בדיווח הכספי של חברות ציבוריות אל מול זה של חברות פרטיות הוא בעובדה שעל חברות ציבוריות להיות גלויות לעיני כל, שהרי המידע שהן מפיצות מיועד לכלל הציבור וכלל הציבור מעורב ומושפע ממידע זה , הן במישרין אם הוא הינו המשקיע ובין בעקיפין , אם הינו נותן שרות של ייעוץ או הכוונה  .
עבודה זו עוסקת בחשיבות המעבר לדיווח על פי  התקינה הבינלאומית IFRS עבור המשקיעים וציבור המשתמשים בדוחות הכספיים, אימוץ התקינה הבינלאומית מהווה עבורם פריצת דרך, מעניקה להם כלים טובים יותר לניתוח הדוחות ומציידת אותם בזמן הנאות במידע שימושי, רלוונטי ומהימן.
העבודה תעסוק בשאלה האם עקב המעבר ל- IFRS הצטמצמו פערי המידע בדוחות הכספיים עבור המשתמשים.
מעיון בספרות המקצועית ניתן ללמוד על המשמעות הגדולה של קיום פערי המידע.
במידה וקיימים פערי מידע גדולים ייתכן אף ששווקים מסוימים יתמוטטו עקב חוסר במידע.
פערי המידע בין החברות למשתמשים בדוחות נוצרים עקב אינפורמציה א-סימטרית, כאשר אין למשתמשים בדוחות את המידע הקיים בידי החברה וכך הערכתם את שווי הפירמה כרוכה במאמצים רבים ולעתים אף בלתי ניתנת לאמידה על ידם. עקב המעבר לדיווח על-פי התקינה הבינלאומית, רלוונטיות המידע בדוחות הכספיים עבור המשתמשים גדלה לאין ערוך, מאידך המהימנות קטנה, אך עבור המשקיעים זהו מחיר שכדאי לשלם.
לכן, בחרנו בעבודתנו להתמקד ולהדגיש את חשיבותה ויתרונותיה הרבות של "המהפכה", המעבר לדיווח על פי התקינה הבינלאומית IFRS.
במהלך העבודה ננסה להמחיש ולהבהיר את טענתנו כי המעבר לדיווח על פי התקינה הבינלאומית יצמצם את פערי המידע הקיימים בדוחות הכספיים. אפשר לומר כי ניתן לראות במעבר לדיווח על פי ה-IFRS כניסיון נוסף להתוות כללי חשבונאות ודיווח, המנסים להביא לידי איזון ראוי בין תועלתם של המשתמשים בדוחות לבין מטרות הישויות המדווחות, כשהמושפעים העיקריים משינוי תהליך הדיווח הנם : מוסדות התקינה החשבונאית, הישויות המדווחות, רואי החשבון והגופים המפקחים. מהעבר השני של המתרס נמצאים המשתמשים בדוחות הכספיים המעוניינים לקבל את המידע הרלוונטי ביותר על מנת שיוכלו לקבל החלטות.