פרו"ס - השפעת השימוש באנרגיה גרעינית בסין ויפן על מערכת היחסים בין השתיים

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , ,
שנת הגשה 2009
מספר מילים 2389
מספר מקורות 8

תקציר העבודה

יפן במערכת הבינלאומית – פרו"ס השפעת השימוש באנרגיה גרעינית בסין ויפן על מערכת היחסים בין השתיים תאריך: 5.7.09
שאלת המחקר  באיזו מידה משפיעה מדיניות האנרגיה הגרעינית של יפן וסין על היחסים העכשויים בין שתי המדינות?
השערת המחקר  הגברת השימוש באנרגיה גרעינית בשתי המדינות רק תתרום ליחסים בין יפן לסין. רלוונטיות  יפן מייבאת יותר מ 80% מחומרי הגלם שלה, כולל לצורכי אנרגיה. מאז משברי האנרגיה יש ביפן ניסיון להקטין את התלות בנפט ובמקורות אנרגיה מיובאים.
לאנרגיה גרעינית ופיתוחה ביפן יש חלק חשוב בהקטנת התלות וגיוון מקורות האנרגיה.
מאחר והשימוש באנרגיה גרעינית גדל משמעותית בשנים האחרונות, יש לבדוק כיצד הישענות גדולה יותר על אנרגיה גרעינית ישפיע על היחסים עם סין, שאיתה מנהלת יפן יחסים כלכליים הדוקים.
רקע
יפן וסין החלו לכונן יחסים דיפלומטים עם חתימת הסכם השלום ביניהן ב 1978. מרגע החתימה על ההסכם, החלה ממשלת יפן לתמוך בסין מבחינה כלכלית וטכנולוגית. לפי הערכות יפניות, עד שנת 2005 תמיכה כלכלית זו הסתכמה ב 3
טריליון יין (כ 28 מיליארד דולר). לממשלת יפן היו כמה סיבות להעניק תמיכה זו לסין.  הראשונה היא סיבה פוליטית, דרך לקרב ולהדק את היחסים הפוליטים בין שתי המדינות, מאחר והקשר בין השתיים היה רעוע מאז מלחמת העולם השנייה וטבח ננג'ינג, ונוספו לכך עוד מתחים עכשווים יותר, כגון המחלוקת הטריטוריאלית על איי סנקאקו ורצונה של יפן למושב קבוע במועצת הביטחון של האו"ם. סיבה נוספת לתמיכה היא שכלכלות סין ויפן הן כלכלות משלימות, וכסף שתשקיע הממשלה היפנית בכלכלה הסינית יחזור ליפן. השוק הסיני הינו ענק ובעל דרישה עצומה למוצרים יפניים. בנוסף, סין נתפסת כמקור לכוח עבודה זול. ברחבי סין הוקמו מפעלים ע"י חברות יפניות שהיטיבו גם עם הכלכלה הסינית וגם עם זו היפנית. סיבה נוספת היא אפשרות לגיוון מקורות ספקי הנפט. מאחר ויפן מייבאת יותר מ 80% ממקורות האנרגיה שלה, יחסים כלכליים טובים עם סין, והשקעה בכלכלה הסינית אפשרו ליפן לייבא מקורות אנרגיה גם מסין, וכך לא להסתמך אך ורק עם מקורות מהמפרץ הפרסי, איזור שהתגלה בעייתי מהבחינה הזו במשך השנים. עד שנות ה 90, בהן סין הפכה למדינה שרק מייבאת נפט, והפסיקה את ייצוא הנפט, היא היוותה מקור אנרגיה נוסף עבור יפן. ככלל, ישנו פוטנציאל עצום לשיתוף פעולה רחב בין שתי המדינות מבחינת אנרגיה מאחר ושתיהן צרכניות אנרגיה גדולות. אך המתחים בין השתיים, מתחים מהעבר ומתחים עכשווים, מגבילים את שיתוף הפעולה הכלכלי בין שתי המדינות.  …