סמינר:השפעת הגלובליזציה על מדיניות ההפרטה בישראל

מוסד לימוד
סוג העבודה
מקצוע
מילות מפתח , , , , , , ,
שנת הגשה 2010
מספר מילים 9579
מספר מקורות 45

תקציר העבודה

תוכן העניינים
מבוא – סקירת המצב –.3
הגדרת המושג גלובליזציה
4-7
היווצרות גושי סחר בינלאומיים –7-8
הסכמי גאטט (GATT) וארגון הסחר העולמי (WTO) –8-9
הגדרת המושג הפרטה -..10 מודלים של הפרטה -..11-12
זכיות עובדים בהפרטה-בעולם -..13-16
הפרטה בישראל ודוגמאות –..16-18
הפרטת חברות ממשלתיות: תמונת מצב על ההשפעה בכוח האדם- חברות ממשלתיות שהופרטו –19-22
טיעונים בעד ונגד הפרטה –…22-
5 השלכותיה של ההפרטה על ציבור האזרחים …
5 -26
ממצאי המחקר –..27-28
סיכום ומסקנות –..29-30 ביבליוגרפיה .31-33
נספחים -. 34-40 מבוא
– סקירת המצב   אחד הנושאים המרכזיים, המתפתח ומתרחש במהירות רבה מאז מחצית שנות ה 70 ברחבי העולם ובישראל הנו רעיון ההפרטה- PRIVATIZATION. מגמה כללית זאת היא תוצר מצטבר של גורמים שונים הקשורים זה בזה: זמינות פוחתת של משאבים; נטיות לצמצום היקף המנגנון הציבורי; אי שביעות רצון מרמת השירותים הציבוריים; ורצון הציבור להגדיל את חופש הבחירה שלו.ההפרטה באה לצמצם את הסקטור הציבורי ולעודד ניהול עסקי כחלק מייעול תפקוד המשק (יהודה לאון 1990).      מאריו קואומו, מושלה של מדינת ניו יורק ב 1982 הגדיר בתמציתיות את רעיון ההפרטה "הממשל אינו חייב לספק לציבור שירותים. הוא רק חייב לוודא שהם יסופקו לו". כלומר רעיון ההפרטה הוא שראוי ואף רצוי ששירותים ציבוריים יסופקו ע"י הסקטור הפרטי.
     התפיסה שעומדת מאחורי מדיניות ההפרטה, היא שתחרות הנה הכוח המניע את המגזר הפרטי לאיכות וליעילות. אי יעילות בסקטור הפרטי משמעותה יציאה מהמשחק. גוף ממשלתי לעומת זאת פטור, על פי רוב, מן הצורך להתייעל שכן הוא פועל בתנאי אי תחרות. כפיר אהרן (1997) מציין, כי עלות השירות הציבורי אינה משקפת הקצאה אופטימלית של משאבים, אלא תוצר מצטבר של תקציב היסטורי.
     בשנים האחרונות חלה עליה משמעותית ברמת הציפיות של התושבים משירותי הרשויות המקומיות. שיקולים עסקיים בניהול מערכות תופסים את מקומם של שיקולים אחרים. האזרח מצפה ותובע רמת שירות גבוהה יותר מבלי שיעלו את מחיר העבודה. תביעות ההתייעלות מלוות בידיעה שהדבר אפשרי. אן ספק שמערכות מוניציפליות רבות ובהן רשויות מקומיות עטורות "שומן" רב שהציבור שילם עד כה את מחירו (שטאובר יהושוע  1997).
    במצב של מחסור במשאבים, וקיצוץ בתקציבים נדרשת הרשות לסוגיה כיצד להמשיך בקיום מערך השירותים העירוניים. הפתרון במציאות החדשה הנו ראייה כלכלית של התקציב העירוני.
שם המשחק הוא הבראה, התייעלות והפרטה. בשנים האחרונות עושות הרשויות המקומיות ניסיונות להפעלת שיטות ניהול חדשניות תוך כדי ניסיון לא לפגוע באיכות השירותים שהן מספקות. מהשיטות הדומיננטיות שקנו להם אחיזה בשירותים המוניציפאליים היא המעבר לביצוע חלק מהעבודות באמצעות קבלנים. מגמת הפרטה זאת משתלבת עם התפתחויות מקבילות ברוב מדינות העולם (כ"ץ י. מבורך ב. 1994).