כימות ויטמין B5 בסוגי מזונות שונים

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , ,
שנת הגשה 2008
מספר מילים 8148
מספר מקורות 20

תקציר העבודה

תקציר:
ויטמין B5 הנקרא גם חומצה פנטוטנית, הינו אחד מתוך 8 ויטמינים מקבוצת B. ויטמין B5 מצוי בסוגי מזון מגוונים . מצב של חוסר בוויטמין זה מתבטא בהפרעות תחושתיות בגפיים, התכווצויות שרירים, קואורדינציה לקויה, עייפות, חולשה, הפרעות שינה, בחילה, כאבי בטן, הקאות, עצירות, חוסר תיאבון וכו'.
מטרת הפרויקט: כימות ויטמין B5 בסוגי מזון שונים בשיטה המיקרוביאלית על פי שיטת AOAC אשר נלקחה מספר  AOAC OFFICIAL METHODS ANALYSIS (2006), ווולידציה של השיטה ע"י השוואה לתוצאות המתקבלות ב-  HPLC(ובמידה ויש, השוואה להצהרת היצרן) .
כימות הוויטמין בשיטת המיקרוביאלית נעשה בעזרת החיידק Lactobacillus plantarum. חיידק פרוביוטי, אנארובי, גראם חיובי.
החיידק מייצר חומצה לקטית כתוצר תסיסה של פחמימות.
לצורך כימות בשיטה המיקרוביאלית, הומגנו דוגמאות  המזון, נמהלו והודגרו עם החיידק L.plantarum. חיידק זה אינו גדל ואינו מפריש חומצה במצב חסר של הוויטמין. עם העלייה ברמת הוויטמין במזון עולה  גם ריכוז החיידק, נוצרת יותר חומצה לקטית וה- pH יורד. ריכוז החומצה הנוצרת תלוי בריכוז הוויטמין במצע הגידול. טיטרציה כנגד כמויות ידועות של ויטמין ובנית עקומת כיול מאפשרת לחשב את ריכוז הוויטמין. לצורך כימות הוויטמין בשיטה הכימית, הומגנו הדוגמאות והוזרקו לאחר הכנה  מתאימה ל-HPLC. אנאליזה כמותית של היחס בין שטח הפיק של וויטמין B5 לבין שטח הפיק של הסטנדרט מאפשרת לחשב את ריכוז הוויטמין.
ע"י השוואה בין שתי השיטות, ניסויים חוזרים והשוואה להצהרת היצרן ולערכים משוערים מהספרות נמצא כי השיטה המיקרוביאלית הינה שיטה אמינה והדירה.
תוכן עניינים:
תקציר –
6
רשימת, גרפים, טבלאות ונספחים —
5
רשימת קיצורים -.
7
1 . מבוא
..
8
1 .1 ויטמינים מקבוצת B -.
8
1 .2 וויטמין B5 –
9
1 .3. החיידק Lactobacillus plantarum
10
1 .4
  שיטות לכימות ויטמין B5 –…
11
1 .5
מטרת הפרוייקט –…
13
2 .
חומרים ושיטות .
14
2 .1
חומרים –.
14
2 .2 תמיסות —
15
2 .2.1  תמיסות להכנת תמיסת הסטוק-שיטה מיקרוביאלית
15
2 .2.2  תמיסות סטנדרט – שיטה מיקרוביאלית –
17
2 .2.3  תמיסות דוגמאות המזון לכימות-שיטה מיקרוביאלית .
17
2 .2.4   תמיסת הרצה -HPLC
18
2 .3 מצעי גידול -.
21
2 .3.1     מצע גידול- אגר —
21
2 .3.2  מצע גידול -נוזלי —
21
2 .4 חומרים ביולוגיים –.
21
2 .5 ציוד ומכשור –
22
2 .5.1 ציוד ומיכשור- שיטה מיקרוביאלית   –..
22
2 .5.2
ציוד ומיכשור- HPLC …
22
2 .6 שיטות –.
23
2 .6.1  שיטה מיקרוביאלית –
23
2 .6.1.1 הכנת האינוקולום- שיטה מיקרוביאלית –
23
2 .6.1.2  הכנת התמיסות של דוגמאות המזון לכימות – שיטה מיקרוביאלית -…
23
2 .6.1.3  הכנת מבחנות טיטרציה —
23
2 .6.1.4
טיטרציה ..
24
2 .6.1.5  בניית עקומת כיול וקביעת ריכוז הוויטמין .
24
2 .6.2  כימות וויטמין B5 במזון ב-HPLC –..

5
2 .6.2.1 הכנת ה-HPLC -…

5
2 .6.2.2 הכנת דוגמאות המזון לכימות- HPLC -…

5
2 .6.2.3 הזרקת הדוגמא —

5
2 .6.2.4 קביעת ריכוז הוויטמין .

5
3 . תוצאות  —
26
3 .1  כימות ויטמין B5  במטרנה –…
27
3 .2  כימות ויטמין B5  ב- בחלב יטבתה
28
3 .3  כימות ויטמין B5   במעדן גמדים …
30
3 .4  כימות ויטמין B5  ב-ENERGY ENJOY –.
31
3 .5  כימות ויטמין B5   במי נביעות בטעמים —
32
3 .6  כימות ויטמין B5  בכבד עוף –..
34
3 .7  כימות ויטמין B5  בדוגמה מחברת NIST -.
35
4 . דיון ומסקנות –
36
4 .1 דיון .
36
4 .2 מסקנות —
39
5. ביבליוגרפיה -..
40
6 . נספחים –.

4 1