כדאיות כלכלית לפתיחת בית קפה

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , , ,
שנת הגשה 2011
מספר מילים 27571
מספר מקורות 20

תקציר העבודה

כדאיות כלכלית לפתיחת בית קפה פרויקט גמר הוכן לשם השלמת הדרישות לקבלת תואר ראשון בהנדסה B. Sc.
מאת תמוז תשע"א                                                                                             יולי  2011
כדאיות כלכלית לפתיחת בית קפה פרויקט גמר הוכן לשם השלמת הדרישות לקבלת תואר ראשון בהנדסה B. Sc.  תעשייה וניהול מאת הבעת תודות ברצוננו להודות  מקרב לב למנחה על העזרה, התמיכה ,הסובלנות ,ועל הלווי לאורך כול הדרך , אלפי תודות ! תקציר מי לא חשב אי פעם האם כדאי לפתוח עסק?
ולהיות אדון לעצמך! לקחנו את השאלה הזו וחקרנו האם באמת בעל עסק נהנה מרווחים שלא נוכל להגיע אליהם בתור שכירים ,לכן חקרנו את הכדאיות הכלכלית של פתיחת בית קפה ,באמצאות המחקר ניסינו לענות על מספר שאלות  אשר יהוה אבני דרך לפתיחת בית קפה , חיפשנו מודל בעל קווי דמיון לבית קפה "קפה ירוק" ומצאנו אותו בבית הקפה ג'ו ,אך  השאלה המרכזית הייתה ונשארה כסף ,כלומר עד כמה נרוויח או לחילופין נפסיד בפתיחת בית הקפה ,לאורך הפרויקט הדגשנו חישובים כלכלים לפי כללי המימון והחשבונאות ,בזמן המחקר עלו שאלות נוספות שהצריכו בדיקה לפני שאנו מקבלים החלטות ,אחת השאלות הייתה האם טיב השרות מקנה  נאמנות של לקוחות? ,שאלה זו נשאלה עקב סקרים על איכות השירות שנערכים כול שנה על ידי מספר גורמים ,בדקנו את השאלה באמצאות מחקר סטטיסטי אשר נתן תובנות להמשך .אבן דרך נוספת בהקמת בית הקפה הייתה בנייה ירוקה של בית הקפה תוך שימוש רב במשאבים מן הטבע ,יש לציין שמהלך זה אף חסך לנו כסף העקבות תוכנית ממשלתית של "משרד התשתיות "ואף יצר עבורנו בידול משאר בתי הקפה ,נתון נוסף שנבחן הוא חוסר המוטיבציה והשחיקה של עובדי בית הקפה ,חובה לציין שבעיה זו משפיע על הבעיה הקודמת כלומר חוסר המוטיבציה פוגע בשירות ,בתדמית וכמובן בכסף.בחנו חלופות לשכר עידוד  אך עקב אי כדאיות נטשנו רעיון זה , הדרך שהחלטנו לפתור את הבעיה הייתה עיצוב סביבת העובד ,מחקרים רבים קבעו שסביבת העובד לא פחות חשובה ממשכורת גובה לכן התאמנו את הבנייה הירוקה גם עבור עיצוב סביבת העובד  .
לאורך המחקר דגמנו את בית הקפה מספר פעמיים במשמרות שונות והיה ניתן להבחין בכוח אדם לא יעיל ,מסקנות אלו יושמו בבית הקפה "קפה ירוק" ואף הושמו בבית קפה ג'ו .כמו כן בדקנו חלופה  אלטרנטיבית  בדמות של פיקדון שקלי לטווח של 5 שנים ניתוח אינו כדאי לפי כללי ה-NPV ואף שאינו כלכלי .
השאלה שנותרה פתוחה האם כדאי לפתוח בית הקפה לאחר סקירת המחקר תגיעו לתוצאות .
תוכן עניינים פרק
1
1 .1-רקע קצר על מקום ביצוע הפרויקט …13
1 .2 -הגדרת הבעיה שהפרויקט  מבקש לפתור –13
1 .2.1- תתי בעיות -13
1 .3- מטרת הפרויקט  –…14
1 .4 -שלבי הפתרון -14
1 .5- מושגים ומילות מפתח -14
פרק
2  2.1-מטרות עמוד …17
2 .2 -תתי בעיות -.17
2 .3 -שיטות וכליים הנדסיים לפתרון -..17
2 .4 -דרכי פתרון -17
2 .4.1-פתרון לבעיות .17
פרק
3
3 .1-רקע תיאורטי על הענף  -19
3 .1.1-חלוקת משנה ענפית -..19
3 .1.2-תמצית תאור השוק -.19
3 .1.3-מאפייני השוק 19
3 .1.4-המוצר כמענה לצורך -20
3 .2-חקר עבודה- הגדרת המושג "חקר עבודה" -…20
3 .2.1-מדידת עבודה 21
3 .2.2-דגימת עבודה .23
3 .2.3-שיטת הדגימה 26
3 .2.4-נצילות מכונות ועומס עובדים -..27
3 .3-בניית תזרים המזומנים ע"פ עקרונות תורת המימון –28
3 .3.1-המזומנים של הפרויקט .29
3 .3.2-כללים לבניית תמ"ז -.30
3 .3.3-יחסים פיננסים –…30 -R-3.3.4ריבית אפקטיבית/מתואמת/בפועל   –31
3 .3.5-קריטריון ערך נוכחי נקי – ענ"נ NPV –..32
3 .3.6-פחת 32
3 .3.7- דוגמאות לדוחות  -…33
3 .4-מושגי יסוד בסטטיסטיקה  –..34
3 .4.1-התפלגות Z. 34
3 .4.2-מבחני מתאם פירסון …35
3 .4.3-מבחן t – 2 שונויות במדגמים תלויים –.35
3 .5-התייחסות למאמרים -.36
3 .5.1-שביעות רצון לקוחות …36
3 .5.2-נאמנות לקוחות  –37
3 .5.3-הבנת שביעות רצון הלקוחות בשוק השירותים –…38
3 .5.5-אנרגיה ירוקה 38
פרק
4
4 .1-הקדמה –.41
4 .1.1-מהלך המחקר  –…43
4 .1.2-עומס העובדים הממוצע מחושב -45
4 .1.3-אחוז תקלות ..46
4 .1.4-מסקנות -..
48
4 .1.5-המלצות -..
48
4 .2-תקני זמן -…
 49
4 .2.1-חישובי זמן מוקצב לכוסות קפה במחלקת שרות  —
51                                                                                           
4 .2.2-חישובי זמן מוקצב למנות במחלקת שרות  …
52
4 .2.3-חישובי זמן מוקצב לכוסות קפה במחלקת יצור –.. 53                                                                                         
4 .2.4-חישובי זמן מוקצב למנות במחלקת יצור –  53
4 .2.5. –מסקנות –
54
4 .3-חוסר שביעות רצון —
54
4 .3.1-איכות השירות –..  54
4 .3.2-שביעות רצון
54
4 .3.3 –  כיצד מגבשים לקוחות את רצונותיהם? -..54
4 .4-חוסר מוטיבציה ושחיקה ..55
4 .4.1-שחיקה
4 .4.2-גורמים לשחיקה פרק 5
5.1-פתרון וישום התוצאות –
59
5.1.2- תמצית תאור העסק –
59
5.1.2- ההזדמנות העסקית של העסק נובעת ממספר גורמים … 59
5.1.3- המוצר כמענה לצורך -59
5.1.4- גודל שוק פוטנציאלי –
60 5.1.5- מתחרים ותחרות –..61
5.1.6- הגדרת מטרות ויעדים שיווקיים אסטרטגים -61
5.1.7-שונות 62
5.1.8-עלות השקעה ראשונית -63
5.2-בנייה ירוקה -..
64
5.2.1-מתן תמריצים להחלפת מכשירי חשמל –…65
5.2.3-להלן תכנון הקמת מבנה המסעדה על מנת להביא לחסכון בחשמל …
66
5.2.3.1-בידוד ואיטום המבנה  ..66
5.2.3.2-הצללה –66
 5.2.3.3הכנסת אור יום –…67
5.2.3.4אוורור טבעי ..
67
5.2.3.5טיפול בחלונות המבנה -67
5.2.3.6   אנרגית השמש –..67.
5.2.4-מסקנות –68
5.2.5-מערכות אנרגיה סולאריות 68
5.2.5.1-התפתחויות בארץ -…68
5.2.5.2-יתרונות וחסרונות של האנרגיה הסולארית …69
5.2.5.3- חישובי אנרגיה –.69
5.2.6-פסולת אורגנית
70 5.2.6.1-מסקנה  -.70 5.2.7-מחזור בקבוקים  –. 71
5.2.7.1-מסקנה- -72
5.3-המלצות –.72
4 .5-סביבת עבודה …
72
4 .5.1-צבע ותאורה ..
72
4 .5.2-  מחקר סביבת העבודה ..73
4 .5.3-  המדגם -…73
4 .5.4- המשתנים- הגדרה ומדידה –.74
4 .5.4.1-  אפיון המשתנים הבלתי תלויים 75
4 .5.4.2-אפיון המשתנה התלוי 75
4 .5.5-  הממצאים לבדיקת השערות המחקר –75
4 .5.5.17-  נחות –
76
4 .5.5.2-עיצוב -..
76
4 .5.5.3 –מיקום –
76
4 .5.6-התשובות לשאלות המחקר לאור הספרות -76
4 .5.7-המלצות -.
77
4 .5.7.1-התכונות הרצויות לעובד —
77
5.6-עליות שוטפות שנתי -..
77
5.6.1-חישוב פחת חישוב רווח/הפסד הון של מכירת המכונות במסעדה אחרי 5 שנים–…78
5.6.2-הצגת דוחות כספיים -80 5.6.2.1-דוח רווח והפסד -.81
5.6.3-פיקדון מובנה 83
5.6.3.1- קריטריונים עיקריים לבחינת פיקדון מובנה –…83
5.6.4-מסקנה -..
86
5.7 -טיב השירות .
86
5.7.2-מערך המחקר –…87
5.7.2.1-המדגם -87
5.7.2.2-תיאור שיטת הדגימה 87
5.7.2.3-ההליך -87
5.
5 – תוצאות מבחני t לבדיקת ההבדלים בממוצע שביעות הרצון ע"פ מגדר –91
5.7.3-מסקנות –
91
פרק
6 –דיון -.
92
פרק 7 -מסקנות המלצות
93
פרק
8 – ביבליוגרפיה -95
פרק 9 נספחים
96
נספח א .96
נספח 1-תצפיות יום חול משמרת ערב …96
נספח -2 תצפיות יום חול משמרת בוקר 97
נספח 3-תצפיות יום שישי -98
נספח 4- תוספת אי רציפות במחלקת שרות —
99
נספח 5-תוספת אי רציפות במחלקת יצור –..
100 נספח 6-לוח אי רציפות -…101
נספח 6-דגימות עבודה ביום שישי -..
102
נספח 7-דגימת מכונות ביום שישי -..
102
נספח ב 102
נספח 1-בניית מסעדה -…
109
נספח 2-לוח הלוואה –104
נספח 3-מבנה בית הקפה -106
נספח 4-חישובי פחת  נספח .
111
נספח 5-תרשים אנרגטיות של מנורה …115
נספח 6-שאלון המחקר -..116
נספח 7- תשובות המחקר –
117
נספח-8 בנייה ירוקה –…119
נספח 9-הצרכים הבסיסיים של העובד …122
נספח 10- התאמת צבעים -.
126
נספח 12- שאלון סביבת עבודה –…130 נספח 13 –תשובות השאלון …
131
טבלאות
4 .1- טבלה שכר  העבדים  -.41
4 .2-טבלה דגימות עבודה בימי חול -…44
4 .3-לוח דגימות ביום שישי  …44
4 .4-לוח חישוב עומס ממוצע ..45
4 .5-טבלה דגימת מכונות ביום חול  -..46
4 .6-טבלה ניצולת המכונה -48
4 .7 –טבלה תצפיות מחלקת שרות —
50
4 .8-טבלת סיכום תוספת אי רציפות במחלקת שרות –… 51
4 .9- טבלה פעולות מחלקת יצור –.
52
4 .10-סיכום אי רציפות במחלקת יצור …
53
4 .11-טבלת סיכום .54
5.1-טבלה סיכום עליות -…
63
5.2-טבלה לוח סילוקין הלוואה –…63
5.4- טבלה מוצרי החשמל חסכוניים  שרכשנו לצורך הפעלת המסעדה אחרי הנחה של
5 אחוז בהשתתפות הממשלתית -..
66
5.5-טבלה: בקבוק שתייה למסעדה  יעלה לנו 3.20 ₪  לפי חישובי מלאי מעורכים ..71
5.6 – לוח משתני שכיחות  -74
5.7 –לוח משתני גיל –…
74
5.8-לוח עקיבות פנימית -..
75
5.9-לוח מאפיינים סטטיסטיים של משתני המחקר 75
5.10-טבלה מאגדת עליות שוטפות שנתיים — 78
5.11-טבלה פחת מבנים ומכונות –.79
5.12-טבלה מאזן כספי עד שנת 2015

80 5.13-טבלת דוח רווח והפסד עד שנת 2015
-…   81
5.14 -מדדים פיננסיים –82
5.15-טבלת  סיכום נקודות איזו —
82
5.16-טבלת ניתוח פיקדון מובנה –84
5.17-טבלת רווח של פיקדון מובנה -.84
5.18-טבלת יחסיים פיננסים של פיקדון מובנה -85
5.20- טבלה מאפייני אוכלוסיית המדגם- גיל -…88
5.21-טבלת מאפייני אוכלוסיית המדגם – מגדר -88
5.22 – טבלת מדדי מרכז ופיזור של המשתנה שביעות רצון -88
5.23-טבלת  מדדי מרכז ופיזור של המשתנה נאמנות לקוחות 89
5.24-טבלת  מתאמים בין תפיסת איכות לנאמנות לקוחות -90 איורים
1 .2 – תרשים –מבנה ארגוני של רשת בתי הקפה -13
4 .1-איור תהליך קבלת הזמנה –…43
4 .2- איור התפלגות עומס העובדים בימי חול  -.44
4 .2- איור כוסות קפה –49
4 .3- איור דוגמא של מנה -.50
4 .4-איור תפיסה מערכתית …54
4 .5- איור סקר שביעות רצון בבית קפה
55
5.1 איור –תמונת לווין על אזור בית הקפה — 60 5.2 –איור מודל SOWT -.61
5.3-איור מפרט של בית קפה-"קפה ירוק" —
62
5.3.איור תהליך מערכת סולרית —
68
5.4- איור פחי מחזור לפי סוגים –.70 5.5-איור מחזור בקבוקים -71
5.6- איור משתנים בלתי תלויים —
75
5.7-איור התפלגות  NPVלאורך השניים –..85
5.8-איור רווח פרויקט -..  85
5.9-איור השוואה בין החלופות –.86
5.9-איור מודל ציפיות הלקוחות –86
5.10-איור התפלגות משתנים 89