ממ״ן 11

תקציר העבודה

ממ״ן
1 1
שאלה 1
בפרק הלימוד מוצגות שלוש אידאולוגיות, אלו תפיסות עולם רחבות, שהתגבשו בכדי להביא בין היתר למתן לגיטימציה לשלטון במדינות דמוקרטיות שונות הבחורות לאמץ תיאוריה מסוימת שתנחה אותן בהשקפת העולם ואף תנחה אותן לעיתים בניהול המדיניות; קפיטליזם (אדם סמית׳ 1723-1790), האידאולוגיה שפותחה ע״י סמית׳, מדגישה עקרון ובו הפרט צריך להיות במצב של חירות טבעית – מצב שמחייב גם חירות כלכלית ומצב זה יכול להתקיים רק ע״י צבירת הון וקניין פרטי. חירות טבעית מבטאת את ההגשמה העצמית של הפרט, זהו ערך עליון ותנאי הכרחי לקיום שלום ואחווה בכל מסגרת שבה מתקיימת מדינה כלשהי. עקרון חשוב נוסף הוא שהפרט ורווחתו יהיו בראש סדר העדיפויות = ערך עליון (האדם ידאג לעצמו ויהיה אחראי לעצמו – אחריות הפרט). כל אלה, הן הרעיונות הבסיס שעומדים מאחורי קפיטליזם (שניתן להתייחס אל אידאולוגיה זו כאל תורה כלכלית-חברתית). ההנחה היסודית של קפיטלזים היא שרוב –
סוציאליזם – אידאולוגיה ובה יש תת-גישות שונות, סוציאליזים מציבה את רווחתה של החברה בראש מעייניה של המדינה. ישנה הנחה מרכזית שרק בדרך זו יצליח הפרט להגשים את זכויותיו. לכן הקולקטיב הוא בעדיפות ראשונה.
הרעיונות שבבסיס החשיבה הסוציאליסטית באו בעיקר מהשקפת עולמו של קרל מרקס (1818-1883), ומגרסאות קומינסטיות מאוחרות יותר כחלק מהאידאולוגיה הסוציאליסטית הרחבה יותר כיום. סוציאליזם שמה דגש על אחריות חברתית (אם מדינה …
סוציאל-דמוקרטיה – היא אידאולגייה המייצגת דרך שלישית והיא מדינת רווחה. זכתה להתפתחות ותודעה הודות לאדוארד ברנשטיין (1932-1950) כשהציג גישה ביקורתית-נגדית לטענותיו של מקרס (בדבר כישלון השיטה הכלכלית-הקפיטלסטית על כל רבדיה). ברנשטיין טען שהקפיטליזם והסוציאליזם אינן גישות דיכוטומיות מכיוון שבשניהן יש יתרונות וחסרונות לכן ישנה הגישה …
נהדר! שאלה 2
לפי דעתי, ההחלטה להעביר את בסיסי ההדרכה של צה״ל בדרום (עיר הבה״דים) מתקשרת גם להשפעות חיצוניות חיוביות וגם לשליליות (תלוי מאיזו נק׳ מבט בוחנים את ההחלטה), וניתן להתייחס לכמה היבטים הבאים לידי ביטוי כהשפעות חיצוניות חיוביות / שליליות בנושא העתקת בסיסי ההדרכה לדרום.
במישור של השפעות חיצוניות חיוביות יהיה ניתן לומר שהקמת עיר הבה״דים תפתח משמעותית את האיזור שבין ירוחם לבאר-שבע בדרום (בעקבות הכמות העצומה של אנשי הצבא –
שאלה 3
מונפול טבעי – הוא מונפול שנוצר במצב בו יש חוסר כדאיות להתחרות בחברה / בגוף שמחזיק במונפול בשוק.
חוסר הכדאיות להתחרות שמתבטא בתחומים של עלויות ייצור גבוהות (מחיר הייצור של המוצר גבוה, ותחרות בין מחזיקת המונפול לחברות מתחרות לא תוביל להוזלת המוצר אלא להתייקרותו כיוון שכל אחת מהחברות המתחרות תידרש לממן ולעמוד בעלויות הייצור הגבוהות – בעוד כשהצריכה מכל חברה מתחרה נמוכה).
במונפול טבעי יש מאפיין שחזור על עצמו …
מוצר ציבורי – מוצר שאינו ניתן להגבלה ע”י הממשל את הצרכן/האזרח. מוצר שהמגזר הפרטי אינו מעוניין לספק או לייצר, כל אחד יכול ליהנות ממנו, אך לא ניתן להבטיח שישלם עבורו את התמורה המתאימה  – (מתוך העובדה גם שאין לפרט בחירה לגבי סוג המוצר או איכותו, ובדר"כ התשלום עבורו אינו קשור ישירות לדרישה של הפרט למוצר או לצריכתו). מוצרים ציבוריים לא יכולים …
מטלה יפה מאוד! הערות בגוף המטלה כל סיוע – לא להסס (סקייפ / צ'אט / וכדומה) חג שמח