סיכום איכותי של כל הקורס וחזרה לבחינה

תקציר העבודה

חזרה למבחן נושא: ייחודו של בית הדין הפלילי הבינ"ל (ICC) בהשוואה לבתי הדין המיוחדים לפשעי מלחמה?
תשובה: אמנת רומא 1998 היא האמנה שעומדת ביסוד ה- ICCומגדירה באילו פשעים רשאי בית הדין הפלילי לשפוט, אמנת רומא הוא המסמך עם הפירוט הרב ביותר באשר לרשימת הפשעים שבהן מותר לשפוט. החל מיולי 2002. יותר מ-200 מדינות חתמו על אמנת רומא (ישראל חתמה אך טרם …
נושא: המנגנונים והגופים הבינלאומיים שהוקמו כדי לנטר ולקדם את מצב זכויות האדם בעולם?
תשובה: בתי הדין הבינלאומיים, הוועדה המפקחת של האו"ם והמשטרים האזוריים (היבשתיים) הם כולם חלק ממנגנוני האכיפה.
נושא: היתרונות והחסרונות של מדינות וארגונים בין-ממשלתיים בקידום זכויות האדם? תשובה: במערכת הבינלאומית ניתן למצוא אלפי ארגונים, הפועלים ישירות, או בצורה עקיפה למען זכויות אדם. חלוקה גסה של ארגונים אלה היא לארגונים בין-ממשלתיים (IGO) ולארגונים לא ממשלתיים (NGO), היכולים להיות מדינתיים, או בינלאומיים. כמו כן קטגוריה נוספת של גופים, הפועלים בנושא ז"א במערכת הבינלאומית, היא מוסדות שיפוט אזוריים, או בינלאומיים.
בקטגוריה שלIGO  נמצא האו"ם…
נושא: הכרת המשטרים האזוריים (יבשתיים) העיקריים של זכויות אדם, עוצמותיהם וחולשותיהם, ויכולת להשוות ביניהם?
תשובה: במענה לשאלה אשווה בין המשטר האירופאי למשטר האמריקאי הבין-יבשתי (הבין-אמריקני). כרקע
להשוואה אסקור בקצרה את המשטרים והמניעים למיסודם:
משטר ז"א האירופי – כולל את כל המדינות, החברות באיחוד האירופי, וחתימה על האמנה לז"א, המחייבת כפיפות למשטר זה ולמוסדות השיפוט שלו, והיא גם תנאי הכרחי להצטרפות לאיחוד.
משטר ז"א הבין-אמריקני  – הוא משטר –
נושא: הקשיים הכרוכים במעבר ממשטר בין-לאומי הצהרתי או מקדם של זכויות אדם, למשטר ממשטר בין-לאומי מיישם או אוכף של זכויות אדם?
נושא: סוגי משטרים של זכויות אדם, והתפתחותם מהמחצית השניה של המאה העשרים?
תשובה: אברוני מגדיר משטר בינלאומי כמערכת של נורמות, אמנות, סטנדרטיים בינ"ל, מנגנוני קבלת החלטת, ארגונים ומוסדות שמתווים את ההתנהגות של שחקנים בינ"ל בתחום מסוים. משטרים בינלאומיים נועדו לענות על הצורך בתיאום פעולה בין-לאומית, והם משקפים את הראייה המשותפת של השחקנים לגבי בעיה מסוימת, פתרונה, ונכונותם לממן את הפתרון הזה. כאמור, משטר בינ"ל לזכויות האדם הוא מערכת של נורמות, אמנות, סטנדרטים בינ"ל, מנגנוני קבלת החלטות וארגונים מדינתיים ואינם מדינתיים (ארגוני זכויות האדם) שעוסקים בהגנה וקידום של זכויות האדם.
החוקרים נוהגים להבחין בין ארבעה סוגים של משטרים זכויות האדם
1 .    משטר הצהרתי – הוא משטר אשר פועל כדי לקבוע את הנורמות, העקרונות וכללי ההתנהגות הבינ"ל בתחום של זכויות האדם. דונלי –
נושא: הקשיים הכרוכים בגיבוש הגדרה אוניברסלית של זכויות אדם?
נושא: סתירות ויחסי השלמה בין זכויות אדם שונות (אפשר גם לפי הדורות לעיל)?
נושא: הגישות לניתוח היחסים הבין-לאומיים ויחסן למקומן של זכויות האדם ביחסים הבין-לאומיים?
תשובה:
מבוא – על סמך חומר הלימוד והטקסט ניתן להסיק כי קיימים קשיים וסתירות רבות בכל הקשור לנושא "זכויות האדם ביחב"ל". אברוני ודונלי טוענים כי השיח בנושא, החל לקרום עור וגידים בעיקר עם תום מלחמת העולם השנייה וכי האו"ם החל לקדם את הנושא ביתר שאת מאז ובהתאם ליכולתו המוגבלת דאז, שכן נושא "זכויות האדם" …