בין ציון לציונות 10121

תקציר העבודה

1 .      ערכו השוואה בין העלייה הראשונה לעליה השנייה ועל בסיסה כתבו מהי תרומתה הייחודית של כל אחת מהעליות במימוש החזון הציוני (ציון: 40 נק' מתוך 40).
2.      המציאות הקשה, הבעייתית והמורכבת של היישוב בא"י הציבה בפני הזרם החלוצי של העלייה השנייה אתגרים רבים. מה היו הפתרונות שנמצאו להם וכיצד תורגמו לשפת האידאלים? האם הייתה בהם חדשנות? נמקו. (21 נק' מתוך
5 )
3 .      איזו תמונת חברה מצייר הרצל בספרו האוטופי אלטנוילנד?  האם הקמת בצלאל בירושלים, הטכניון בחיפה ואחוזת בית, לימים תל אביב תואמים תמונה זו? תארו, הסבירו ונמקו מטלת מנחה מנהל עסקים:
שאלה 1:
         א.         בבואנו להשוות בין העלייה הראשונה (1882-1903) לעליה השנייה (1904-19מנהל עסקים) יש לבחון לדעתי, לפני הכל את הריבוד החברתי של החלוצים, כלומר, מי היו אותם עולים והאם חלקו מאפיינים משותפים.
אנשי העלייה הראשונה הגיעו בעיקר מארצות מזרח אירופה, פולין, רומניה ורוסיה. העלייה הורכבה מיחידים וקבוצות קטנות יחסית, ביניהם שליחי קהילות יהודיות בגולה, שעלו עצמאית, ללא גורם מכוון או מאחד. ניתן למצוא ביניהם בעיקר, בעלי משפחות מהמעמד הבינוני, חסרי השכלה אקדמאית, בעלי הון זעיר, ובעלי זיקה לשמירת המסורת היהודית. על אף כי עלו גם יחידים, בודדים אופיינה העלייה בעיקר במשפחות שהגיעו להתיישב ולהשתקע בארץ כמשפחה. חשוב לציין כי באותם שנים התרחשה מעין "נדידת עמים" מערבה וגם לא יהודים עזבו את ארצות מזרח אירופה אל מערב היבשת ומערבה משם, מעבר לים אל אמריקה. מצדו השני של הגלובוס התעוררה עלייה קטנת ממדים, אך ראויה לציון, של יהדות תימן. סה"כ עלו בתחילת שנות ה-80 של המאה הי"ט כמה מאות יהודים תימנים והשתקעו בעיקר בירושלים. עלייתם נבעה בעיקרה ממצב אזרחי וחברתי קשה בתימן ומכיסופי גאולה משיחית, ופחות מסיבות של חדשנות וגאולה ציונית. אנשי העלייה השנייה, הגיעו גם הם ברובם מרוסיה ומזרח אירופה- גליציה, אוקראינה ופולין. רובם המכריע היה צעירים עד גיל
5 , רווקים (נשים וגברים), בעלי השכלה גבוהה. גם לעלייה זו היתה מקבילה תימנית. כאלפיים מיהודי תימן עלו במהלך שנות ה-90 ותחילת המאה העשרים ארצה, הפעם בעידודם של אנשי העלייה השנייה האירופאים (שמואל יבניאלי נשלח …