הקולוניאליזם האירופאי

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 11
מקצוע
קורס
מילות מפתח , ,
ציון 94
שנת הגשה 2015
מספר מילים 3455
מספר מקורות 4

תקציר העבודה

מטלת מנחה מספר 11
הקולוניאליזם האירופאי
1 א. מדוע נזקק הפרויקט הקולוניאלי לגזענות?
איזו פונקציה היא מילאה? הציגו את מאפייניה של הגזענות המודרנית, כפי שהתגבשה במחצית השנייה של המאה ה 19, ועמדו על הקשר בינה ובין הקולוניאליזם. האם מדובר על קשר הכרחי בין שתי התופעות? נמקו.
מאפיין מרכזי של התק' הקולוניאליסטית המודרנית הוא הזכות שלקח על עצמו האדם-הלבן לשלוט ולכפות על כל מה שהיה מבחינתו תחת הקטגוריה של "האחר", הנתפס בעיניו כנחות ומשולל זכויות טבעיות. למעשה אותה "אחרות" היא זו שלאורך מאות השנים הצדיקה מבחינת האדם-הלבן את המפעל הקולוניאליסטי…
1 ב. קראו את מאמרה של חנה ארנדט, גזע ובירוקרטיה: באיזה מובן שימשה לדבריה הגזענות בתור מכשיר שליטה בחברה הדרום אפריקאית? כיצד זה מתקשר לסוגיית הבהלה לזהב? הסבירו.
ארנדט במאמרה מתחקה אחר התהליך הכללי בו יבשת אירופה החלה להשתלט על יבשת אפריקה בדגש על ההגירה של אזרחי אירלנד (ההגירה הבורית) ואזרחי אנגליה אל שטחה של דרום אפריקה-
2 . מהן הסיבות שהובילו את בריטניה להשתלט על טריטוריות נרחבות באפריקה ובאסיה במאה ה-19 ולפעול להעצמת כוחה האימפריאלי? תארו את תרומתו של בנימין ד'יזראלי לשינויים שחלו באידיאולוגיה האימפריאלית בבריטניה ברבע האחרון של המאה ה-19 (בהסתמך על מאמרו של Thomas Metcalf, תוך התמקדות בעמודים 303-309) והציגו את המניעים הנוספים לקולוניאליזם הבריטי, ובכללם גם ההסבר הכלכלי שהציע הכלכלן הבריטי ג'ון הובסון. הכיבושים המסיביים של שטחים עצומים באסיה ובאפריקה בידי מספר קטן של מדינות אירופיות התרחשו בפרק זמן קצר יחסית, בעיקר במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19-