פלסטין

סוג העבודה
מספר ממ"ן 13
מקצוע
מילות מפתח
שנת הגשה 2016
מספר מילים 3685

תקציר העבודה

1 0646
-המזרח התיכון בימינו ממן 13
שאלה 1:  נתחו את השפעתן של בעיות היסוד ארוכות הטווח של עיראק מראשית ימי המלוכה עד עליית סדאם חוסיין לשלטון אני בחרתי בשלוש בעיות שלדעתי היוו את המכשול הגדול ביותר של עיראק לאורך התקופה של הקמת הממלכה ועד תקופתו של סדאם חוסיין ואני אפרט כל בעייה לאורך כל אותה תקופה- הקמת עיראק בצורה מלאכותית עם פיזור אתני מגוון אשר גרם להחלשות התודעה הלאומית מאוד והענקת השלטון לידיים סוניות שהיו מיעוט מספרי על הרוב השיעי שהיה במדינה וכל זאת במקביל לבעייה הכורדית בצפון היוו את בעיות היסוד של עיראק מראשית הקמתה ועד תחילת עידן סדאם הרכב האוכלוסייה- עיראק הוקמה לאחר מלחמת העולם הראשונה ב1919 על ידי בריטניה וגבולותיה שורטטו בועידת פריז שלמעשה לקחה שלושה מחוזות (וילאיאת)  של האימפריה העות'מאנית ואיחדה אותם לכדי מדינה. מדובר למעשה בשטח גדול מאוד שאוכלוסייתו מפוצלת ומגוונת כאשר רוב רובה הם ערבים וישנו מיעוט של כורדים בצפון המדינה ובתוך הרוב הערבי יש פיצול בין השיעים שהם מהווים כ 60 אחוז לסונים אשר מהווים מיעוט של 20 אחוז וכך גם בתוך –
שאיפה לאוטונומיה של הכורדים – לאחר שהבריטים נתנו את השלטון לסונים שהיו המיעוט במדינה הכורדים אשר שכנו בצפון המדינה תבעו תביעות ייחודיות להם בפנייה לשלטון, מרד הכורדים בצפון המדינה החל בשנת 1943. מלא מצטפא ברזני הכורדי חוזר לאזור שבטו בבארזאן לאחר שהוגלה לעיר אחרת בשל מרד שהנהיג ב 1931. הוא מארגן כוח מזויין ומתחיל לתקוף עמדות צבאות באזור. הוא תובע מהממשלה את יתר מנהיגי הבארזאנים ולהתיר להם לשוב –
דמות המנהיג בעיראק-  המלך הראשון ששלט בעיראק היה פייצל הראשון בנו של חוסיין ממכה והוא עמד בראש המרד הערבי בסוף המלחמה הגדולה אשר עמד לצד הבריטים נגד האימפריה העות'מנית. לאחר המלחמה פייצל נותר ידיד של הבריטיים והוא התנחל בדמשק ושם ניסה להקים מדינה ערבית אך הצרפתים גירשו אותו משם ב1920 לאחר שכבש את דמשק וזרק את פייצל משם. הבריטיים כינסו בקהיר ב1921 ועידה שכינס ווינסטון צ'רצ'יל במטרה להתוות את המדיניות הבריטית במזרח התיכון ושם מינו את פייצל למלך בעירק כל זמן שהמלך פייצל הראשון היה בשלטון הדברים נראו בפאן חיובי, המלך אשר ליכד את המערכת הפוליטית וקיבל את תמיכתה המלאה של בריטניה אשר נתנה שקט מצידה ולא התערבה בעניינה של עיראק. המצב החל להשתנות עם מותו של פייצל וע'אזי שמלך אחריו חסר את תכונות המנהיג הללו והמדינה …
שאלה 2: א)     השוו את הגישות ההיסטוריות הפלסטיניות של "בעלי הדבר" ושל ההיסטוריונים המקצועיים לגבי מרד 1936-1939 ולגבי מלחמת 1948 – ב)      מהן הסיבות שמונה מחבר הספר לכישלון הפלסטינים במלחמת  1948?
א.      הקבוצה הראשונה היא זו של "בעלי הדבר", של אותם האנשים, כמו המופתי חאג' אמין אל-חסיני, אכרם זעיתר, ומחמד עזת דרוזה, אשר חוו את התקופות הנידונות, השתתפו באותם האירועים ומקצתם אף השפיעו על עיצובם של אירועים אלו. עיון בחיבוריהם של בעלי הדבר מעלה את ההבנה כי כתבתם נעשתה באופן אשר נועד לספק צידוקים לאותם האירועים, להסיר מכתפיהם כל אחריות ולראות בכוחות חזקים וגדולים מהחברה הפלסטינית כאלו שגרמו להכרעת מאבקם.
דוגמא לכך ניתן לראות בכתביו של המופתי ושל זעיתר על אודות המרד הערבי של 1936-
1 939. שני פוליטיקאים אלו, פיארו את המרד, הם פיארו את פעילותם, –