כיצד החלטות הבנקים משפיעות על הצמיחה הכלכלית

תקציר העבודה

תוכן עניינים
הקדמה __________________________________________________________
2 -4     
1 .      חברות "זומבי", מחזור הלוואות והשפעתם על הצמיחה___________________ 5-7
א.      רקע על התהליך המתקיים ב.      "חברות זומבי" ביפן על פי המאמר " Why Did ‘Zombie’ Firms Recover in Japan " ג.       "חברות זומבי" בסין על פי כתב העת "ניו-יורק טיימס" ד.      עלייתן של חברות "הזומבי" בבריטניה
2 .      כיצד החלטות הבנק בשעת משבר משפיעות על הצמיחה__________________ 8-9
א.      ההשפעה של קבלת החלטות הבנק על הצמיחה הכלכלית במשק על פי המאמר The real effect of banking crises""
3 .      א-סימטריה באינפורמציה במערכת הבנקאות הישראלית והשפעתה על הצמיחה הכלכלית במשק _______________________________________________10
4 .      תחרות במערכת הבנקאית והשפעתה על הכלכלה_______________________ 11
5.      החלטה על מספר סניפי הבנק כמשתנה אסטרטגי והשפעתו על הצמיחה_____12-13
א.      סינוף כמשתנה החלטה על פי המאמר "the case of bank branches" סיכום השפעת הבנקים על הצמיחה במשק__________________________________ 14
ביבליוגרפיה_______________________________________________________
1 5
תקציר – השפעת החלטות הבנקאים על הצמיחה הכלכלית תחילה נדון קצת בנושא הצמיחה הכלכלית (Economic Growth) – נגדיר צמיחה כלכלית כגידול האפשרויות של משק לצריכה או לייצור מוצרים, דבר שלרוב גורם לגידול בתוצר הכלכלי.
המושג מתייחס לרוב להתנהגות משק לאומי, קרי, מכלול הביצועים של כלל ענפי המשק (התוצר המקומי הגולמי). לעתים נעשה בו שימוש גם בהקשר צר יותר, לגבי ענף כלכלי מסוים (חקלאות, תעשייה, או המגזר העסקי למשל), ואף לגבי חברה ספציפית.
במשך מיליוני שנים אנשים התקשו להאמין בצמיחה כלכלית מכיוון שהאמונה הזו נוגדת את "תחושת הבטן" שלנו, את מיליוני שנות האבולוציה ואת האופן בו פועל היקום. רוב המערכות בטבע נמצאות בשיווי משקל ומאבק ההישרדות היומיומי של רוב האורגניזמים הוא 'משחק סכום אפס', בו פרט אחד יכול להרוויח רק על חשבון השני, כמו עוגה בגודל נתון, שאם מישהו מקבל חתיכה גדולה יותר – מישהו אחר בהכרח מקבל חתיכה קטנה יותר. לדוגמא, בעמק מסוים צומחת בשנה טיפוסית כמות מסוימת של עשב. העשב מספיק כדי להאכיל לכל היותר עשרת אלפים ארנבות. באוכלוסייה של עשרת אלפים ארנבות יש בדרך כלל מספיק ארנבות איטיות, טיפשות או חולות כדי לספק טרף למאה שועלים. אם שועל אחד טרף כמה ארנבות יותר מהממוצע, פירוש הדבר ששועל אחר מת כנראה ברעב. אם כל השועלים הצליחו איכשהו לטרוף יותר ארנבות מהממוצע, אוכלוסיית הארנבות תצנח, ובשנה הבאה הרבה שועלים ימותו ברעב.
אמנם נכון שיש מדי פעם שנות שפע שבהן יש הרבה יותר עשב והרבה יותר ארנבות, ואז גם השועלים יכולים להתרבות, אבל כשהשועלים יתרבו ויצודו עוד המון ארנבות, זה יביא לצניחה במספר הארנבות, ותוך זמן קצר השועלים יתחילו למות ברעב. לכן למרות שיש תנודות מסוימות בשוק הארנבות, לאורך זמן השועלים לא יכולים לצפות שבכל שנה הם יצודו 3% יותר ארנבות מאשתקד. […] לאורך מיליוני שנות אבולוציה בני האדם חיו בתנאים דומים לארנבות והשועלים, ולכן התקשו גם הם להאמין בצמיחה. [מתוך ספרו של יובל נח הררי – ההיסטוריה של המחר].
אולם, הקפיטליזם מספר לנו שכדאי לצמוח משלוש סיבות עיקריות: הראשונה, הגידול בייצור מאפשר לנו לצרוך יותר ולהעלות את רמת החיים שלנו. ללא צמיחה אנו לא נוכל לצרוך יותר משצרכו הורינו, וילדינו לא יוכלו ליהנות מרמת חיים גבוהה מזו שלנו. השנייה, כל עוד יש גידול אוכלוסין, צמיחה היא הכרחית אפילו בשביל לדרוך במקום. והשלישית, נכון להיום המדינה מלאה אנשים ענים הסובלים ממצוקות רבות. כשהכלכלה לא צומחת, הדרך היחידה לשפר את מצבם של העניים היא לקחת מהעשירים, מה שקרוב לוודאי יגרום לחיכוכים רבים, בחירות קשות ומלחמת מעמדות של ממש. כיום כבר מובן לכולם שהצמיחה נחשבת לגורם מרכזי ואינטגרלי מכלכלת המדינה.
כיצד החלטות הבנקים משפיעות על הצמיחה הכלכלית?
בעבודה זו נסקור נושאים ומאמרים שונים על מנת לבאר את הקשר בין התנהגות הבנקים (במספר אספקטים מרכזיים) לבין השפעתן של קבלת ההחלטות שלהם על הצמיחה הכלכלית במשק–…