בין ציון לציונות

תקציר העבודה

ממ"ן 11 – בין ציון לציונות 10121
שאלה 1:
כתב הסובלנות- את כתב הסובלנות העניק "יוסף השני" ליהודי מרכז אירופה. יוסף השני היה קיסר גרמניה ושליט אוסטריה בשנים 1765-1790. כתב זה העניק בפעם הראשונה ליהודים באירופה שיווין זכויות ( אך לא מלא ), ושילב אותם בחיי החברה. ( במילים אחרות – אמנציפציה ).
כשנה לפני כתב הסובלנות הוציא יוסף השני מספר צווים אשר העניקו חופש פולחן דתי לפרוטסטנטים וליוונים אורתודוקסים, כמו כן החלו תהליכי אמנציפציה ליהודים באירופה אשר גם הם השפיעו על הוצאת "כתב הסובלנות". כל אלו היוו את הרקע לכתיבת כתב הסובלנות, וביססו את תוקפו ומעמדו שיבוא. תוכנו של כתב זה היה בעיקר נתינת זכויות ליהודי מרכז אירופה מה שלא היה להם כלל לפני כן. למרות שכתב הסובלנות לקה בלא מעט חוסרים עדיין הוא היווה ציון דרך חשוב בתהליכי הענקת שיווין זכויות ליהודי מרכז אירופה ושילובם בחיי מדינותיהם. כתב הסובלנות מהווה את כתב האמנציפציה הראשון שניתן ליהודים באירופה ומשם כך הוא מהווה עמוד התווך הראשון שניתן ליהודים בנושא זכויות ועל כך חשיבות רבה מאוד להתנהלות העתידית. שיטת האפוטרופסות- שיטת האפוטרופסות היא השיטה שבה ניהל הברון רוטשילד את המושבות בארץ ישראל לאחר שקיבל עליהן בעלות, וזאת לאחר שבשנה – שנתיים הראשונות של אנשי העלייה הראשונה בארץ ישראל הם נתקלו בבעיות שלא ידעו להתמודד עימן עד כדי כמעט איבוד לחלוטין של החלום ליישב את הארץ.
זו שיטה פקידותית שבה הברון מינה פקיד אזורי אשר לו הייתה אחריות מלאה באזורו לכלל התחומים. זו צורת הארגון שבה בחר הברון רוטשילד לנהל את האזור מכיוון שהוא איננו מתגורר באזור זה אך מצד שני, כן צריך מישהו שינהל את המקום. למרות לא מעט טענות נגד שיטה זו ניתן היה לזקוף לזכותה השלכות הרות גורל לעתיד היישוב וזאת מכיוון שהשיטה מנעה את התמוטטותן של המושבות – הרי המושבות לא הצליחו …
סופות בנגב- כך מכונות הפרעות שפרצו ברוסיה בשנת 1881 כנגד הקהילות היהודיות לאחר שהואשמו ברצח הצאר. הפורעים טענו כי האידיאולוגיה שלהם התבססה על יסודות דתיים – לאומיים וכי הם מבקשים לטהר את רוסיה מזרים, והאשימו את היהודים ברעות החולות של העם הרוסי. כחודש לפני הפרעות נרצח הצאר "אלכסנדר השני" וגם בכך –