יחבל

מקצוע
מילות מפתח
שנת הגשה 2017
מספר מילים 1368

תקציר העבודה

ממ"ן
1 1
אסף, עבודה טובה מאד. כנדרש בכתיבה אקדמית, אתה מיטיב לבסס את טיעונך על מידע ולהציג את הרעיונות בדרך קוהרנטית ובהירה.
1 00 השוו בין שלטון קולוניאלי ישיר  לבין שלטון עקיף  בבואנו לדון בשאלה מסוג זה יש בראש ובראשונה לנסות ולעמוד ,לדעתי, על הסיבות שהביאו את המעצמות האירופאיות להשתלט על מדינות אפריקה ולהשליט שלטון קולוניאלי מסוג זה או אחר.  מניעים כלכליים מובהקים בתוספת של אינטרסים אסטרטגיים וצבאיים  הם אלו שעמדו מאחורי ההשתלטות על אפריקה . מניעים אלו נעטפו באידי לוגיות שונות כמו "שליחות מתרבתת" או החובה להפיץ את התרבות הנוצרית והטכנולוגית בכדי להיטיב עם מדינות אפריקה ותושביה אך למעשה דואגת כמובן לאינטרסים המידיים של כל אחת מהמעצמות הקולוניאליות. הישגים שנוגעים למדינות אפריקה עצמן , אם היו כאלה , הם תוצאות לוואי בלבד למדיניות המעצמות. מכאן ואילך ניתן לבחון את ההבדלים בין השלטון הישיר לשלטון העקיף כפי שהונהג בידי המעצמות השונות אולם יש לזכור שיש הבדל רב ומהותי בין האידיולגיה השלטונית  (ההלכה) לשלטון כפי שהונהג בסופו של דבר (המעשה).  אסף, לדעתי המבוא שכתבת הוא מצוין משום שהוא מכוון לרובד היותר עמוד של האינטרסים שעמדו ביסוד המפעל הקולו'.
דוגמא לשלטון העקיף ויישומו בפועל ניתן למצוא –
אסף, תשובה מצוינת. 50/50          מה הן הבעיות המרכזיות המתוארות בקטע ? האם בעיות אלו מאפיינות מדינות אפריקניות נוספות ?
בכדי לנסות ולבחון את הבעייתיות של אוגנדה, כפי שבאה לידי ביטוי בקטע המצוטט, יש לבחון בתחילה ובצורה תמציתית את ההיסטוריה הקרובה של המדינה מאז ההשתלטות הקולוניאלית עליה. בשנת 1894
הופכת אוגנדה למדינת חסות של בריטניה לאחר שקודם לכן מגיעים לאיזור חוקרים בריטיים המתחקים אחר מקורות הנילוס ובעקבותיהם מיסיונריים המגלים את הנצרות לתושבים המקומיים. במהלך הזמן מצורפים שטחים וממלכות שכנות עד שב 1914 נקרא שטח החסות הסופי אוגנדה. אוגנדה עשירה במשאבים טבעיים  (זהב, בדיל, נחושת, קובלט וטונגסטן) ובעלת אדמה פוריה לעיבוד. כל אלו הפכו אותה כמובן למדינה  "מבוקשת" ורצויה להשתלטות קולוניאלית.
הבריטים מעניקים עצמאות ועוזבים את אוגנדה ב 1962 כאשר בראש הממשלה עומד מילטון אובוטה אשר מודח ב 1966 ותופש את השלטון בכוח ובעזרת הצבא ומכתיר עצמו לנשיא . אוגנדה נכנסת לתקופה של מתח וחוסר יציבות עד להשתלטותו של הרודן הרצחני אידי אמין ב 1971. זה האחרון מנהיג משטר דיקטטורי רצחני וטובח
3 00,000 איש מבני עמו עד להדחתו ב 1979 (בהקשרים של הסוגיה האתנית, אמין ראה אנשים אלו לא כבני העם שלו אלא כבני העמים האחרים שמאיימים על שלטונו). מכאן מתחילה תקופה של חוסר יציבות פוליטית , מרידות ומלחמת …
50