שוויון הזדמנויות

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 12
מקצוע
מילות מפתח ,
שנת הגשה 2016
מספר מילים 1525

תקציר העבודה

תשובות ממ"ן 12
שאלה-1
א.      לאור תת סעיף 1א' שבסעיף 1 של אמנת העבודה הבינלאומית מספר 111, יש במתואר הפליה. כיוון שניתנת העדפה מטעמי מין (עדיפות לגבר על פני האישה לתפקיד הפנוי במופע ג'אז) שפוגמת בשוויון הסיכויים והיחס בהעסקה לקבלה לעבודה של נשים. התפקיד הפנוי האחרון שנותר הוא של גבר ולא של גבר- כך שניכרת אפליה שמתבטאת בחוסר שוויון בין נשים לגברים בסיכויים לקבלה לעבודה.
ב.      במאי הג'אז יכולים להעלות להגנתם את הטענה מתת סעיף 2 שבסעיף 1: "הבדלה, הרחקה או עדיפות לגבי עבודה מסוימת, המבוססת על דרישותיה של אותה עבודה, לא יהיו רואים אותן בגדר הפליה".
לפיכך על פי תת סעיף זה, במאי הג'אז טוענים כי העניקו עדיפות לגברים על פני נשים בתפקיד האחרון שנותר פנוי, כיוון שדבר זה מבוסס על דרישותיו של התפקיד, ולכן לא ניתן לראות בהעדפה זו הפליה.
שאלה-2
א.      מישל תוכל להסתמך על ההוראה הכללית המזכה בזכות לשוויון בעבודה, שטוענת שלכל בני האדם צריכים להינתן תנאי עבודה צודקים והוגנים אשר מבטיחים (לפי סעיף 7 (א)(1)) "שכר הוגן וגמול שווה- בלא הבחנה מכל סוג שהוא". מישל אף תוכל להסתמך על סעיף
1 (1)(א')  באמנת העבודה בדבר הפליה בעבודה מס' 111, שגורסת כי: "המונח הפלייה כולל- כל הבדלה, הרחקה או עדיפות מטעמי גזע, צבע-מוצא לאומי או מקור חברתי שיש בהן…כדי לפגום את שוויון הסיכוי או היחס בהעסקה או במשלח יד". מישל העובדת שנה בקטיף זכאית היתה לקבל חופשה בת 4 ימים כמו כולם, אך בגלל צבע עור שלה – מאוד בהיר, נחום שלל ממנה זכות זו וכך –
שאלה-3
עיקרון השוויון הינו עיקרון יסוד של כל חברה דמוקרטית .הכלל שלפיו אין מפלים בין אדם לאדם מטעמי גזע, מין, לאום, עדה, ארץ מוצא, דת, השקפה או מעמד חברתי הוא עקרון יסוד חוקתי, השלוב ושזור בתפיסות היסוד של החברה הישראלית.
עיקרון זה, אשר עולה עוד מהכרזת העצמאות של המדינה, הוגדר בפסיקה כ"נשמת אפו של המשטר החוקתי כולו". ביסוד עקרון השוויון עומדים שיקולים של צדק והגינות, כאשר אפליה פסולה הינה היפוכו של עקרון השוויון ומשמעה הוא נקיטת יחס שונה אל …
שאלה -4
דעתי חלוקה לשני צידי המטבע, מצד אחד אין אפליה- כיוון שעקב מחסור בכישורים המתבקשים לפי מהות התפקיד, לא התקבל לעבודה. אבל מצד שני קיימת אפליה חלקית- יש תנאי קבלה אחד שאינו רלוונטי למהות התפקיד, כך שהוא מפלה את יריב ופוגע בסיכויים השווים שלו להתקבל לעבודה. מצד אחד, ניתן לטעון כי יריב לא התקבל לאותה עבודה כיוון שלא עמד בכישורים הנדרשים אליה ונגזרים ממהותו של תפקיד מנהל מחסן ראשי- לא נאמר לו כי אינו התקבל בגין כך שאינו ספורטאי מצטיין, אלא נאמר לו שלא התקבל לעבודה, כי הוא בחור נמוך (כאשר הדרישה הייתה "לפחות 1.70") וכן כי אין לו כוח פיסי רב כמו שנדרש בהגדרת הכישורים. כך שעל פי סעיף 2 (ג) של חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, לא ניתן לראות בסירוב לקבלתו של יריב לעבודה כאפליה, כיוון שמדובר בכישורים הנובעים מאופי …
שאלה-5
א.      הטענה המשפטית לפיה רבקה וצבי יבקשו לבטל את החוק היא שחוק זה שהוא חוק רגיל, פוגע בזכות  יסוד חוקתית – הזכות לשוויון. רבקה וצבי יטענו כי החוק שחוקקה הכנסת פוגע בשוויון מכיוון שאין באפשרותם להביא ילדים נוספים לעולם מסיבות בריאותיות ולא מבחירתם וכך חוק זה המגן על משפחה ברוכת ילדים פוגע בשוויון.
במצב זה של התנגשות אנכית בין זכות יסוד השוויון לבין חוק רגיל נוצר קונפליקט, מכיוון שחוק זה של הכנסת נתפס כפוגע בזכות היסוד החוקתית (השוויון) ואז קיים צורך באיזון בין הערכים המתנגשים. איזון זה נעשה ע"י הוראת פסקת ההגבלה הקבועה בחוקי היסוד.
בית המשפט כחלק משיקוליו יבדוק האם דבר החקיקה של הכנסת אכן פוגע בזכות היסוד החוקתית – השוויון במקרה זה.
דבר החקיקה יחשב כפוגע בזכות יסוד חוקתית אם בעת מתן הפירוש, להבדיל ממועד חקיקתו, יש לו אפקט של פגיעה בזכות היסוד האמורה ובמקרה זה בעת מתן החוק לא נראה כי הייתה כוונה לפגוע ותכליתו הסובייקטיבית לא הייתה מלכתחילה מכוונת לפגוע בזכות היסוד החוקתית. …