דוח מכין למעבדה בכימיה - מדידת רמת חומציות
מוסד לימוד | אוניברסיטת אריאל בשומרון |
סוג העבודה | דו"ח מעבדה |
מקצוע | ביולוגיה |
מילות מפתח | pH, חומציות, כימיה, מכין, מעבדה, קבוע שיווי משקל |
שנת הגשה | 2016 |
מספר מילים | 1127 |
מספר מקורות | 1 |
תקציר העבודה
מטרת הניסוי : חלק א' :
1.
הכרות עם מד pH וכיולו.
2. קביעת pH של תמיסות שונות בעזרת : מד pH, נייר pH, פנול פתלאין ומתיך אורנג'. חלק ב' :
3. קביעת Ka עבור שתי חומצות חלשות (חומצה אצטית וחומצה בלתי ידועה – נעלם), בעזרת נייר ומד pH.
מבוא לניסוי : חלק א' :
מדידות וכיולי pH מדידת pH בעזרת מד pH אלקטרוני זוהי שיטה מאד נוחה ומדויקת (דיוק של מאית). זהו מכשיר הבודק את השפעת התכונות החשמליות של התמיסה, ע"י מדידת פוטנציאל החיזור התקני של יוני ההידרוניום (ללא ריכוזים של מומסים אחרים שימצאו בתמיסה). לפני המדידה יש לכייל את המכשיר בעזרת תמיסות בופר בעלות pH ידוע.
בחלק זה, על מנת לגלות רמת pH בתמיסה נשתמש בכמה דרכים :
1 . נייר pH.
2.מד pH.
3. אינדיקטור מתיל- כתום (טווח פעולה של pH : 3.1-4.4).
4. אינדיקטור פנול- פתלאין (טווח פעולה של pH : 8.2-10).
חלק ב' :
מדידת קבוע הפירוק של חומצה חלשה (Ka) חומצה זהו חומר המתפרק במים ליוני פרוטוניום ( חומר המסוגל לשחרר פרוטון (H+) ). נהוג לחלק את החומצות ל 2 סוגים :
חומצה חזקה- חומצה אשר מתפרקת בשלמותה (או קרוב לכך).
חומצה חלשה – חומצה אשר אינה מתפרקת בשלמותה (מתפרקת במידה מועטה). כאשר ממיסים חומצה חלשה במים, רוב החומצה נשארת בלתי מפורקת ( אך מומסת במים).
Ka : קבוע שיווי המשקל של חומצות חלשות. ישנו יחס ישיר בין גודל ה Ka לחוזק החומצה.
–