ביטחון סוציאלי 10588

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 14
מקצוע
קורס
מילות מפתח , , ,
שנת הגשה 2009
מספר מילים 2160

תקציר העבודה

שאלה
1 א.      השפעת הגלובליזציה על אי השוויון הכלכלי במדינות המערב המתפחות:
ב.      בישראל כמו במדינות אחרות שמושפעות מתהליך הגלובליזציה יש גם תופעה של הגירת מפעלים מהארץ למדינות זרות/מתפתחות בהן ניתן למצוא כוח עבודה וחומרי גלם בזול ובכך להעלות את התפוקה ולהוזיל את הייצור שעלויות, דוגמאות בולטות מן השנים האחרונות ניתן לראות…
ג.       כיום עומדת בפני מערכת הביטחון הסוציאלי צורך להתמודד עם אבטלה מבנית שנוצרה מתופעת הגלובליזציה, למעשה מדובר באבטלה הנובעת ממחסור בביקוש לעובדים/שכירים מצד המעסיקים.
שאלה 2:
א. השוואה בין עמדת הרוב בראשם השופט אהרון ברק לעמדת המיעוט השופט אדמונד לוי בפסיקת בג"צ בנושא הבטחת הכנסה:
ב.  מדינת ישראל כריבון לקחה על עצמה להעניק לאזרחיה ביטחון סוציאלי ולדאוג לכבוד האדם וחירותו, ממן
1 4
שאלה
1 ד.      השפעת הגלובליזציה על אי השוויון הכלכלי במדינות המערב המתפחות:
תהליך הגלובליזציה הפך את העולם כולו אט אט לכפר גלובלי גדול, כתוצאה מכך נוצר ניצול יתרונות של יחסיים של מדינות מסוימות. במדינות המפותחות בהן רשת הביטחון החברתי היא דקה  הניצול בא ליידי ביטוי על ידי מעבר של תעשיות מסוימות לייצור במדינות בהן כוח העבודה זול יותר וניצול משאבים שונים כגון משבי טבע שקיימים באותן מדינות.  המעבר לכפר הגלובלי הוריד חסמים שהיו נהוגים בעבר שנועדו להגן על אותן מדינות ואזרחיהן, על ידי ביטול החסמים יכולות הפירמות לנייד את תוצרתן ביתר קלות תוך ניצול כל אותן גורמים בעיקר בחברות תעשייתיות, בעיקר גורמי כוח ייצור עבודה אשר זולים יותר במדינות עולם שלישי.   הגלובליזציה גורמת לתופעות של הגירת עובדים, הגירת מפעלים, העברת הייצור מהמדינות המפותחות למדינות שבהן עלויות הייצור נמוכות בהרבה מאשר במדינות המפותחות קיצוץ במעגל העובדים, שימוש הולך ופוחת בחומרי גלם מקומיים , העברת המפעלים גורמת לכך שאנשים רבים מאבדים את מקור הכנסתם, כמות המשרות מצטמצמת ואנשים הופכים למובטלים. מעבר למימד הכלכלי של מובטלים שהינו מרכזי וקשה להתמודדות לכל מדינה וחברה מפותחת ישנה גם השפעה במימדים נוספים כגון  בביטחון אישי והכבוד עצמי שנפגע אצל אזרחים שרגע אחד היו חלק ממעגל העובדים והחברה המרכזית של המדינה שהשתכרה בכבוד והכניסה כסף למשפחה ולמדינה ורגע אחר הפכו למובטלים ולנטל על משפחתם ועל החברה כולה.
מנגד בעלי המפעלים שמעבירים את מפעליהם לארצות כמו סין, מקסיקו שמטרתם הראשונית והעיקרית היא למקסם רווחים בכל מחיר שהו גם על חשבון העובדים והמדינה ממשיכים להרוויח ויותר,בעזרת ייצור בחו"ל שם החומר האנושי הוא זול וכך גם עלויות הייצור בעלי המפעלים מרוויחים גם כשאר שומרים על מחיר מכירה קבוע הם מייצרים בפחות עלויות וממשיכים למכור באותו המחיר כמו לפני העברת המפעלים. בנוסף אם במוצר שהביקוש אליו הוא קשיח  והיינו חיוני לאזרחים הביקוש אליו יישאר קשיח גם כן ויקנו את המוצר בכל מחיר וכך בעל המפעל מרוויח יותר והאנשים השכירים הופכים לעניים יותר.  לצד בעלי המפעלים הגדולים והחזקים ישנם בעלי העסקים הבינונים והקטנים שאין באפשרותם ליצא את יצור מוצריהם במדינות מתפתחות ונאלצים להמשיך את הייצור במדינות המפותחות שם-