מדיניות ציבורית

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 11
קורס
מילות מפתח , ,
ציון 95
שנת הגשה 2016
מספר מילים 1162

תקציר העבודה

בס"ד מטלת מנחה (ממ"ן) 11

תשובה לשאלה 1 :
הקדמה למושגים :
כל המושגים הם סיבות מדוע גם מדינה דמוקרטית צריכה להתערב או במילים אחרות "הצדקה נורמטיבית למדיניות ציבורית" כלומר מדוע יש הצדקה הגיונית או מחייבת שהמדינה צריכה להתערב במדינה דמוקרטית (הקצאה סמכותית למדיניות ציבורית).
b  השפעות חיצוניות חיוביות – אחת מההצדקות הנורמטיביות למדיניות ציבורית היא כשלי שוק כלומר המדינה צריכה לתקן את כשלי השוק. אחד מכשלי השוק הוא השפעות חיצוניות שליליות וחיוביות כלומר שינוי בשוק מסוים משפיע על שוק אחר לטובה או לרעה.√ השפעות חיצוניות חיוביות – דוגמא, במנהל הציבורי ישנם המון מנהלים שהגיעו מתפקיד של סגן אלוף בצבא ועדין לא הפנימו את ההבדל בין ניהול צבאי לניהול במנהל ציבורי ולכן כדי לשפר את השירות במנהל הציבורי  כלפי העובדים וממלא התוצאה כלפי הציבור, המדינה משקיעה בקורסים למנהל ציבורי שבוא מלמדים את סגני האלופים כיצד להיות מנהל שירותי עם יחסי אנוש, וכן מה זה ניהול מתגמל ומעצב עובדים. התוצאה היא רמת עובדי המדינה עולה√ והשירות משתפר√ כלפי האזרח. ההתערבות של המדינה בהשקעה במנהלים, השפיעה חיצונית חיובית כ לפי העובדים והאזרח מקבל השירות כאשר מצד שני יש השפעה שלילית  זו לא השאלה שהיא שלמרות שלוקחים אנשים עם תואר ראשון שהרי סגן אלוף מחויב להיות עם תואר, בכל זאת עדין צריך להשקיע כספים מכספי המדינה שוב, כדי להיות מנהל במנהל הציבורי. 10/10 b  עלויות שקועות – אחד מכשלי הממשל הוא כשל בביורוקרטיה הציבורית כאשר בכשל זה יש את הקשיים של ארגון מסורבל ושמרני. √בארגון כזה ישנם מקרים של עלות שקועה של כספים שכבר הוצאנו בגין פרוייקט מסויים√√ והתברר שנעשתה טעות בהשקעה. במקרא זה נבחר הציבור צריך להגיד טעיתי הוצאתי כסף לשווא אולם הוא לא יגיד זאת אלא ימשיך במסלול ויתעקש שהמסלול נכון כדי לא לצאת טמבל. זאת מדיניות גרועה וזה כשל. ע√לות שקועה זה כשל ממשל ולכן זה הצדקה נורמטיבית למדיניות ציבורית כלומר להתערבות הממשלה. במונחים כלכליים, כל פעולה שביצע הארגון, כחלק ממערך הייצור שלו, מהווה עלות שקועה: זו העלות שהארגון כבר השקיע ואין להשיבה עוד, לכן, אם התהליך לא יושלם,√ העלות הזו ירדה לטמיון ולכן המדינה צריכה להתערב. דוגמא מהמציאות שאני חוויתי כעובד במשרד ממשלתי. אגף המחשוב החליט להכניס מסך מגע לתועלת הציבור לשימוש עם קוד סודי כדי לקבל מסמכים ללא תור אולם לא שאלו את הפקידים היכן יהיה המכשיר ?
כיצד יראה ? האם בכלל יש תועלת במשרד הספציפי הזה? בפועל הכניסו המכשיר שעלותו כשלושים אלף שקלים. מיקמו אותו בפינה בתוך הבניין. כרגע הוא נמצא ללא שימוש הואיל והוא לא ידידותי וגם ממוקם במקום שלא נוח ללקוחות. כנאמן מחשוב בבניין יצרתי קשר עם מחלקת מחשוב בהנהלה והסברתי להם מה קורה במציאות וכן שאלתי מדוע לא שאלו האם בכלל צריך ? ואם כן כיצד יראה …
תשובה לשאלה 2 :
הגישה הפוזיטיביסטית שבאה לידי ביטוי בקטע היא הגישה הפוליטית ביורוקרטית.  √ תיאור הגישה :
המדיניות הציבורית נקבעת על פי שילוב של אינטרס אישי וטובת הכלל של הפוליטיקאים והבירוקרטים כאשר האינטרס האישי קודם. √נכון שהם שוקלים את צעדיהם אולם הם מושפעים מהכוחות הפועלים סביבם ולא תמיד דואגים לטובת הציבור. המדיניות הציבורית של האנשים במוסדות נקבעת על פי שיקולים כלכלים של עלות ותועלת נכונים אולם יש משחקי כוחות וקשרים בתוך המערכת המשנים את ההחלטה הנכונה כך שלא תמיד טובת הציבור היא הראשונה√. בגישה זאת יש גם את גישת הצללים הפוליטית שאומרת שיש את האינטרס האישי הנסתר (יתכן ובילדות עבר אירוע הקשור לחוק שהוא מתעקש להעביר) ויש את האינטרס הציבורי וההחלטה צריכה לשלב אולם רואים שמנהיג לכאורה דואג לטובת הציבור ונלחם עבור דבר מסוים כאשר בצל יש מידע שהציבור לא יודע והוא בעצם האינטרס האישי שלו. √ –